SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lunds Songahm Taekwondo Klubb
Klubbens historia

LSTK tillhör ATA (American Taekwondo Association), som har sitt ursprung i USA. Det var också där som Nils Bastedo, klubbens grundare, fick sitt svarta bälte 1997. Samma höst startade han Sveriges första Songahm Taekwondoklubb i en vindsvåning i Lund, med endast fyra vuxna elever.

 

1998 reste Nils Bastedo åter till Little Rock i USA för att bli certifierad instruktör. När han återvände till Lund kunde klubben flytta till Bollhuset och fick därmed möjlighet att växa.

 

Vid VM i USA 1999 vann Nils tävlingen i öppen form och år 2000 blev han världsmästare i former. Sedan dess har Nils jobbat utomlands, med undantag för ett par år i början av 2000-talet, när han tränade instruktörer och säkrade klubbens framtid. Det var då som Daniel Carlsson, idag den högst rankade utövaren i Sverige och Norra Europa, fick sitt svarta bälte och gick med i instruktionsprogrammet. Nils, som numera bor i Thailand, återkommer med jämna mellanrum för att hålla i träningsläget, och han är en konstant resurs för klubbens instruktörer.

 

2020 flyttade klubben till de nuvarande lokalerna vid Källbybadet och antalet som tränar är runt 80. Huvudinstruktörerna är Daniel Carlsson (5:e dan, certifierad instruktör), Ragnar Wernersson (4:e dan, certifierad instruktör), Martin Nilsson (4:e dan, certifierad instruktör), och Dag Blomgård (4:e dan, certifierad instruktör). Klubben har också medlemmar som går instruktörsprogrammet och hjälper till med träningarna.