SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lunds Songahm Taekwondo Klubb
Dag Blomgård
Dag Blomgård har svart bälte fjärde dan

Vilka grupper instruerar du?

- Jag är med nybörjarbarnen 7-9 år, sparringen, svartbältena och Legacy!
 
När började du träna Taekwondo?
- Jag började för 16 år sedan, en tisdagkväll på Svaneskolans idrottshall, där Hedda Andersson står idag. Ragnar var tränare och 20 minuter in i träningen hade jag bestämt mig för att fortsätta.
 
Vilka är dina bästa Taekwondominnen?
- Åh, svårt! Jag kommer fortfarande ihåg min första testing som vitbältare och har nog aldrig varit så nervös i mitt liv! Första Europalägret i Portugal som 10-åring var mäktigt och inspirerade mig att utvecklas vidare, och mina äventyr i USA gav mig chansen att utmana mig och plocka hem några VM-medaljer. När jag ser tillbaka har jag fått uppleva så mycket tack vare LSTK och mitt bästa sätt att visa tacksamhet mot dem som hjälpt mig är att försöka göra detsamma för andra!
 
Sista frågan, vad är Taekwondo för dig?
- En otrolig sport som är mångsidig och utvecklar en fysiskt såväl som mentalt. Därutöver är det en trygg plats där jag får energi, och att få dela detta med så många härliga människor i alla olika åldrar är fantastiskt!

 

 

Ivar Bosrup
I
Vilka grupper instruerar du?
- Just nu håller jag i barngruppen med assistans av Daniel med ombytta roller under mixgruppen på tisdagar. Jag assisterar också Jacob på onsdagar.
 
När började du träna Taekwondo?
- Jag började på Taekwondo sommaren 2019, när Moqi drog med mig på en träning.
 
Vilka är dina bästa Taekwondominnen?
- Mitt bästa minne av Taekwondo är nog första gången jag stod som tränare på en testing och fick se gruppen jag tränar visa upp sitt material.
 
Vad är Taekwondo för dig?
- Taekwondo för mig är att utvecklas både fysiskt och som person men också att kunna lära ut och träna personer i alla åldrar och se dem ha lika roligt som jag har.
Daniel Carlsson
Daniel har svart bälte femte dan
Vilka grupper instruerar du?
- På tisdagar hjälper jag Ivar Bosrup med Barngruppen, leder Mixgruppen med Ivar som assisterande instruktör och försöker jämna mig själv och alla andra närvarade med marken på mitsträningarna direkt efter det. Allt i strävan efter att bli lite bättre varje dag.
 
När började du träna Taekwondo?
- 2002, på inrådan av en klasskamrat. Jag höll på att tappa motivationen för kampsporten jag då tränade och blev inbjuden att följa med till ett Taekwondopass för att testa på. Klubbens grundare, Nils Bastedo, förklarade metodiskt varje teknik och hur man kunde förbättra den. Att det fanns en förklaring till varför man gjorde varje teknik på ett visst sätt klickade med mig och hur jag lär mig.
 
Vilka är dina bästa Taekwondominnen?
- Större delen av ett sommarlov spenderat tillsammans med Nils Bastedo med 3-4h träning per dag. Regelbundna cafémöten tillsammans med en instruktörskollega för att gå igenom teori och pedagogik inom Songahm Taekwondo. Steget att flytta till USA och arbeta med Taekwondo som yrke. Att då och då få en hälsning på stan där någon känner igen en som instruktör för så och så eller som är förälder till den nuvarande eller fd. eleven. Vetskapen att det jag lärde mig och den mentalitet som fanns i klubben när jag startade, fortfarande lever kvar i mig och de många andra fantastiska instruktörerna och eleverna vi har.
 
Vad är Taekwondo för dig?
- Taekwondo har format och definierat mig som person. Det har varit, och är fortfarande, en positiv influens i mitt liv för väldigt många olika områden, privat och yrkesmässigt. Jag har en tydlig kompass till hjälp i många vägskäl tack vare min roll som instruktör, en roll som har tvingat mig att tänka en gång och en gång till i samtal med elever och i pedagogiska sammanhang. Det är jag väldigt tacksam för att jag har fått uppleva.
Jacob Nelson
Jacob Nelson har svart bälte första dan
Vilka grupper instruerar du?
- I nuläget har jag nybörjare 10-12 år och avancerade på både måndagar och onsdagar.
 
När började du träna Taekwondo?
- Jag började träna i januari 2017, Dag höll träningen och jag minns hur taggad jag var, och fortfarande är!
 
Vilka är dina bästa Taekwondominnen?
- Det finns många att välja från, men den första testingen glömmer man aldrig. Jag fick göra den på träningen då jag inte kunde närvara på testingen och det var sjukt läskigt, men också spännande! Andra saker jag aldrig kommer glömma är den första träningen jag höll själv och såklart min svartbältestesting. Verkligen minnen för livet!
 
Vad är Taekwondo för dig?
- För mig är taekwondo en sport som aldrig slutar utmana mig att bli starkare, smidigare och snabbare. Taekwondon har utvecklat mig på väldigt många sätt och jag hoppas verkligen jag kan föra vidare de fantastiska erfarenheter och det självförtroende som taekwondon har gett mig.
Pia Cederlund
Vad är din roll i klubben?
- Tävlingskoordinator är jag idag. Det innebär att jag hjälper till med det praktiska i samband med tävling och följer med på många tävlingar. Är du intresserad av att tävla prata med mig! Avlastar vår coach med det praktiska. Instruerar inte idag, men hoppar in när det behövs.
När började du träna Taekwondo?
- Maj 2017, 6 år sedan. Då började jag i slutet av terminen och provade på, hängde inte med på något alls, men gillade hela konceptet och var fast därefter. Tränade sedan alla pass som gick inklusive sommar.
 
Vilka är dina bästa taekwondominnen?
- Oj! Det är många… Min svartbältestesting, den kommer jag aldrig glömma! De finaste minnen jag har är när jag som helt ny kliver upp på mattan i bollhuset (40+) och får personlig hjälp av instruktören, Daniel Carlsson. Att bli sedd är otroligt viktigt, även när man är lite äldre. Ett par månader senare tävlade jag och fick brons i form (vi var fyra deltagare och jag var helt ny, vitt bälte, och hade skadat benet med en muskelbristning). Då var jag stolt att jag kunde prestera trots skada och insåg att jag kan. Ett annat fint minne är när hela min familj tränar taekwondo tillsammans, då var vi sex personer.
 
Vad är taekwondo för dig?
- För mig handlar det mycket om att lyckas. Att klara av att träna och ta svart bälte mot alla odds. En annan stor del är att det är en otroligt bra träning för hela kroppen och helt underbara människor att träna och instruera med. Taekwondon ger mig väldigt mycket glädje och energi, det hoppas jag att den kan ge er också. Utmaningar som man ska besegra och det jag inte gör får jag vara med och delta på andras resor. Taekwondon är väldigt givande och den lyfter mig som människa.
Ragnar Wernersson
Jag heter Ragnar. För närvarande bor jag och min familj i Malmö där jag också jobbar som programmerare. Jag gick med i klubben 2002 och gick sedan med i instruktörsprogrammet ett par år senare. 2010 blev jag certifierad instruktör och fyra år senare tog jag 4:e dan svart bälte. Jag har även flerårig erfarenhet av styrelsearbete, både som ordförande och vanlig ledamot, i klubben.

Att utvecklas som kampsportare samtidigt som jag har haft möjlighet att både lära ut till andra och vara med och påverka föreningens utveckling har varit, och fortsätter att vara, en fantastisk resa. Jag tycker att LSTK har en unik klubbanda; välkomnade och respektfull, samtidigt som vi erbjuder utbildade och kompetenta instruktörer.

Martin Medic

Jag heter Martin och är en av LSTK:s instruktörer i Taekwondo. Jag har över tio års erfarenhet med klubben som både elev och instruktör. Under gymnasietiden läste jag programmet barn- och fritid för att sedan läsa till högstadielärare på universitetet.

 

För mig är klubben en härlig gemenskap som har hjälpt mig att bli bättre fysiskt samtidigt som jag har utvecklats som person och blivit en starkare och bättre människa. Dessa anledningar är varför jag valde att bli instruktör. Jag vill försöka ge tillbaka till andra elever det jag fick av mina instruktörer, samtidigt som jag får en chans att utveckla min egen undervisning och mitt ledarskap. Förutom att vara aktiv i både klubben och vår styrelse spenderar jag delar av min fritid med att läsa, spela brädspel och umgås med familj och vänner.

 

Instruktörs-nivå: Certifierad instruktör

Rank: 3:e Dan (Svart bälte)