SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lunds Songahm Taekwondo Klubb
Taekwondons historia

Taekwondons historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Vi vet att kampkonst har utövats i Korea i mer än 2500 år.

1935 fann en grupp arkeologer grottmålningar från Koguryo-dynastin (37 f.K.) som visade kampkonstsövningar. Det är först på senare år man har börjat dokumentera kampkonstens historia. Tidigare fördes kunskapen vidare muntligen och genom träning från lärare till elev. På 1950-talet grundades den moderna kampkonsten Taekwondo.

 

Den 1300 år gamla `Krigarna` återfinns i den buddistiska helgedomen Seokguram (nära Gyeongju City) och avbildar troligtvis utövare av den uråldriga kampkonsten Taekyeon.

 

 

 

 

1910-1948 var Korea ockuperat av Japan. Den moderna republiken Korea utropades 1948-08-15. Inte långt därefter utbröt ett inbördeskrig, med världens stormakter på olika sidor (Kina och indirekt Sovjet mot USA). Idag är den Koreanska halvön uppdelad i två länder; Nordkorea (kommunistisk diktatur) och Sydkorea (idag ett demokratiskt land).

Båda länderna har Taekwondo som en nationalsport, men organiserade under olika förbund och med olika tävlingsregler. Taekwondon representerar uråldrigt koreansk kultur och för att tillvarata denna kultur, blev den nyskapade kampkonsten och sporten Taekwondo nationalsport i både Nord- och Sydkorea efter att koreansk kampkonst varit förbjuden under åren av japansk ockupation.

General Choi

1955 samlades ett råd av mästare för olika `kwans` eller kampkonstorganisationer. Man enades 1957 om att all koreansk kampkonst skulle enas under namnet Taekwondo. Namnet anknyter till den gamla koreanska kampkonsten Taekyon. Mannen som föreslog namnet Taekwondo var General Choi Hong-Hi (i Korea säger man efternamnet först). General Choi blev dock tvungen att emigrera till Kanada efter att ha hamnat i politiskt onåd. En stor anledning till hans fall var att han ville att Taekwondo skulle verka för att återigen ena den koreanska halvön.

 

Idag kan vi se olika grupperingar inom utövandet av Taekwondo. De två stora system är ITF och WT. Det senare förbundet står för den typ av Taekwondo som är en olympisk gren.

En annan uppdelning är mellan de olika träningsinriktningarna: Traditionell Taekwondo (kampkonst, i vilken man också kan tävla men som betonar personlig utveckling) och Sport Taekwondo (kampsport, som ofta bedrivs som en vanlig idrott, speciellt utanför Korea).

 

Traditionell Taekwondo (kampkonst)

Traditionell kampkonst är till för alla, vare sig man vill tävla eller ej. Målet är personlig utveckling, både fysisk och mental. Man tränar allt som finns i Sport

Taekwondo, sparring, former, självförsvar, och brädbrytning. ATA bedriver träning i Traditionell Kampkonst och har ett väldigt gediget instruktörsprogram som gör att alla ATA skolor har liknande drag och undervisningsfilosofi.

 

Sport Taekwondo (kampsport)

Sport Taekwondo betyder mestadels Olympisk Taekwondo. I denna organisation (WT) varierar skolor och klubbar väldigt mycket, men vanligtvis fokuserar man i stor utsträckning på tävlingar och framförallt tävling i sparring.

 

ITF

1966 grundade General Choi International Taekwondo Federation, ITF, i Seoul, Korea. Hans förhoppning var att Taekwondo skulle fungera enande i Korea, men det blev politiskt splittrat och hans vision om ett enat Korea ledde till att han 1971 flyttade till Vancouver, Kanada, som blev ITFs nya huvudkvarter. 1985 flyttade huvudkontoret ITF till Wien, Österrike. Han fortsatte att sprida sin kunskap om Taekwondo i världen fram till sin död, 2002. ITF är ännu idag det statligt stödda Taekwondosystemet i Nordkorea (men är förbjudet i Sydkorea).

 

WT (före detta WTF)

Un Yong Kim, som var politiskt tillsatt, tog över ledningen av de koreanska förbunden när General Choi flyttade till Kanada. Namnet Taekwondo behöll man men valde att distansera sig från General Chois förbund och tog namnet World Taekwondo Federation, WTF. Idag har namnet förkortats till World Taekwondo WT. 1973 erkändes WT av den sydkoreanska regeringen som sportens enda legitima internationella förbund. Samma år avgjordes det första världsmästerskapet i Sydkorea. Taekwondo fanns med som en demonstrationssport i OS i Seoul 1988 och även 1992 i Barcelona och vid OS 2000 i Sydney kom Taekwondo med som officiell OS-gren, vilket den varit sedan dess. President Kim, som var vice president i Internationella Olympiska Kommittén, bar huvudansvaret för att Taekwondo blev en olympisk gren trots att General Choi förespråkade Taekwondo som en olympisk gren långt tidigare. WT är det största Taekwondoförbundet i världen.

 

Songahm Taekwondo

1983 introducerades de första Songahm formerna av Eternal Grand Master Haeng Ung Lee.

 

Eternal Grand Master Haeng Ung Lee lärde sig formerna som ursprungligen användes i USA av general Choi. I början använde ATA, som startades redan 1969 (se nedan), sig av ITF former. Då dessa former var starkt influerade av karate och ej innehöll många sparkar, vilka är utmärkande för koreansk kampkonst, utvecklades nya former för att bättre representera koreansk kultur. Dessa former kallas Songahm och är idag de former som undervisas via ATA.

 

Taekwondo skall ha betoning på ´do´, eftersom det bör vara en livsstil baserad på bland annat respekt för andra, självförtroende, kontinuerligt lärande, positiv attityd och integritet. Förhoppningen är att den som utövar Taekwondo även skall bli en bättre människa och i slutändan att taekwondoutövande skall leda till en bättre värld.

 

LSTK, Lunds Songahm Taekwondo Klubb, tillhör organisationen ATA. Vi tränar Songahm Taekwondo. LSTK är den första och enda Taekwondoklubben i Sverige som utövar Songahm Taekwondo.

Läs gärna mer under fliken LSTKs historia.

Den unga instruktören Haeng Ung Lee visar hur en framåtspark skall se ut.

Eternal Grand Master Haeng Ung Lee föddes i Nordkorea i Manchuriet 1937-07-20 och dog 2000-10-05 i Little Rock, USA.

Han påbörjde sin kampkonstträning 1953. Efter bara ett år tog han sitt svarta bälte.

Han deltog i det koreanska inbördeskriget och var instruktör för Koreas ´Special Forces´ 1956-59.

Därefter valde han att instruera amerikanska soldater vid Osan Air Force Base fram till 1962. Där träffade han bland annat Chuck Norris som introducerades till kampkonsten. Här träffade han även Richard Reed som arbetade hårt för att Eternal Grand Master Haeng Ung Lee skulle flytta till USA och instruera där, vilket han gjorde 1962.

1969 grundades American Taekwondo Association, ATA, i Nebraska.

1977 flyttades huvudkontoret till Little Rock, Arkansas där det ligger än idag.

1983 introducerades de första Songahm formerna.

1983 grundades också STF, Songahm Taekwondo Federation som hade sitt fäste i Latinamerika. Idag kallas även STF för ATA och är idag det största enskilda system i Uruguay.

1990 skapades WTTU, World Traditional Taekwondo Union, för att stödja nya skolor runt om i världen exklusive USA och Latinamerika. Även dessa skolor använder huvudsakligen organisationsnamnet ATA trots att några valt att bibehålle sitt lokalt etablerade varumärke.

 

Numera har alla tre organisationer, ATA, STF och WTTU slagits samman under namnet ATA. Men då ordet American ansågs som stötande fick ATA en ny innebörd; Always Take Action.

 

Eternal Grand Master Haeng Ung Lee levde efter en vision om en rikstäckande organisation som skulle lära ut Songahm Taekwondo. Många av hans elever trodde att det var otänkbart, men han visade att det gick att uppnå. Folk runt omkring honom försökte tala om för Eternal Grand Master Haeng Ung Lee att det var omöjligt, men då yttrade Eternal Grand Master de nu bevingade orden ´today not possible, tomorrow possible´(idag ej möjligt – imorgon möjligt), vilka förblivit ett populärt ordsråk inom ATA.

 

Från den handfull elever han började med i Korea lyckades Eternal Grand Master bygga upp en enastående organisation som bör inspirera varje människa att våga drömma och kan lära oss alla att tillsynes omöjliga ting ofta kan uppnås genom hårt arbete och tydliga målsättningar.

För mer info se flik; Songahm Taekwondo

För mer info om ATA´s historia klicka på länken: www.ataonline.com

 

Andra bra länkar:

ATA: www.ataonline.com/about

General Choi: www.taekwondoitf.org/our-history/general-choi-hong-hi/

General Choi: www.itftaekwondo.com/about-us/founder/

World Taekwondo: www.worldtaekwondo.org/about-wt/about-wt/