SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lunds Songahm Taekwondo Klubb
LSTK`s historia

LSTK, Lunds Songahm Taekwondo Klubb grundades av Nils Bastedo 1997.

1995 kom Nils Bastedo tillbaka till Lund från USA med grönt bälte i Songahm Taekwondo efter ett års träning vid Harvard/Radcliffe ATA. 1997 reste han till ATA’s huvudkvarter i Little Rock i Arkansas och graderade hela vägen till svart bälte. Samma höst startades Sveriges första Songahm Taekwondo klubb i en vindsvåning med endast 4 vuxna elever. WWTU Lund var klubbens namn. 1998 reste Nils Bastedo åter till Little Rock för att bli certifierad instruktör. 1999 flyttade klubben till Bollhuset så att klubben kunde växa och Nils reste återigen till VM för att testa och tävla vid VM, där han tog 2a dan och vann den öppna form tävlingen. 2000 blev dåvarande sjukgymnasten Nils Bastedo världsmästare i former och klubbens första internationella läger hölls i Oslo med nuvarande Grand Master M.K. Lee. Vid lägret i Oslo testade den första eleven som tränats helt i Sverige svart bälte och gick med i ATAs instruktionsprogram, Joachim Svensson. Då Nils fick jobb i USA och arbetade på projekt i Bryssel undervisade Joachim under veckorna och Nils flög till Sverige varje helg för att hålla i helg träningarna. Denna situation varade i ett år tills Nils efter 9/11 attackerna återkom till Sverige med målsättningen att starta en heltidsorganisation med lokaler för ideella föreningar och friskvård under dagtid. Tyvärr fann han att kommunens avsevärt större subventioner till kommunägda lokaler och föreningar som tränar i kommunägda lokaler gjorde detta projekt orealistiskt och 2003 bestämde han sig för att flytta till Thailand efter att ha tränat instruktörer och säkrat klubbens framtid. Vid denna tiden fick Daniel Carlsson, idag den högst rankade utövaren i Sverige och Norra Europa, sitt svarta bälte och gick med i instruktionsprogrammet. Tillsammans med Ragnar Wernersson startade han också en ny grupp som tränade på Fågelskolan. Ännu idag har klubben flera grupper och tränar på Svaneskolan och Bollhuset. 2003 hölls LSTK´s 2:a internationella läger, även denna gång med nuvarande Grand Master M.K. Lee men denna gången i Lund med norska besökare. I januari 2004 ändrade klubben namn till LSTK och gick med i Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Taekwondoförbundet (ST), till vilket vi idag betalar avgifter men vilket ej ger bidrag för resor till ATA evenemang eftersom Songahm Taekwondo ej erkänts som bidragsberättigande av ST. Som medlemmar av Svenska Taekwondoförbundet har våra medlemmar idag dock alla personliga försäkringar samt tillstånd att delta i WT- och ITF turneringar inom Sverige. Dessutom får klubben som ideell förening och medlem av RF bidrag för alla medlemmar mellan 7 och 21 år, vilket får ekonomin att gå ihop. 2004 anordnades även ett 3:e internationellt träningsläger med nuvarande Chie Master Westbrook.


2005 reste Nils till Thailand men återkom 1-2 gånger per år för att hålla i träningsläger och var kontinuerligt en resurs för klubbens instruktörer. 2007 anordnades LSTK´s 4:e läger med nuvarande Chief Master Abair och nuvaranda Mästarinstruktör Nils bastedo som instruktörer. Detta blev starten på en större expansion i Europa eftersom flera instruktörer reste till Lund från Portugal, en kom från Skottland, och en kom från Norge (där det vid den tidpunkten fanns en heltidsklubb i Oslo, vilken dock senare gick i konkurs. De internationella besökarna kom eftersom Nils i flera år jobbat med att skapa ett instruktionsnätverk utanför USA och Sydamerika och aktivt sökt upp instruktörer samtidigt som han informerade ATA HQ om kontaktinformation med mera då ATA tidigare ej haft god översikt på den internationella situationen och instruktörer varit tvungna att resa till USA för alla graderingar och utbildningar. Lägret i Lund 2007 blev startskottet för dagens årliga Europaläger och EM. Idag kan man testa hela vägen till 4:e dan i Europa och ta kurser både i instruktion och PROTECH. Ursprungligen var tanken att Lund skulle ha årliga läger, men då Nils blev ombedd av de portugisiska intruktörerna valde han att stödja läger runt om i Europa så att alla instruktörer skulle få chansen att ha internationella evenemang på hemmaplan.


2009 och igen 2011 reste Daniel Carlsson till USA och arbetade med heltidsundervisning i Kansas vid PRIME Martial Arts under Jimmy Golden efter att ha rekommenderats av nuvarande Chief Master Westbrook, som besökte Lund 2004. Under denna tiden sköttes instruktionen i LSTK huvudsakligen av Ragnar Wernersson med hjälp av Johan Edvinsson och Emma Sandberg. Skolan i Kansas har även flera år väldigt generöst låtit Daniel Carlsson och Dag Blomgård förbereda för VM där och Jimmy Golden har vid två tillfällen rest till Lund för att undervisa, en gång med sin bror.


Idag (2019) bedrivs instruktionen i LSTK av Daniel Carlsson (5:e dan, certifierad instruktör), Ragnar Wernersson (4:e dan, certifierad instruktör, och klubbens ordförande 2018-2019), Martin Nilsson (3:e dan, certifierad instruktör), och Dag Blomgård (3:e dan och medlem av instruktionsprogrammet med tillstånd att bli certifierad då tillfälle ges). Klubben har även andra medlemmar i instruktörsprogrammet som hjälper till med instruktion. Instruktörerna har lön per timme och denna inkomst är ämnad att ge dem möjlighet att arbeta ihop pengar för resor till tävlingar och vidareutbildning.